top of page
  • RSS - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle

Lespakketten voor de lagere school

Op deze pagina vind je ons pedagogisch materiaal voor de lagere school. Klik hieronder op een titel om ineens naar de juiste informatie te springen. 

kids.webp

Doe-koffers

Elk jaar lopen zowat 400 kinderen zware brandwonden op en sterven er meer dan 100 mensen (waaronder ook kinderen) in een brand. Het leed dat uit een brand voortvloeit is onbeschrijflijk. Daarom heeft het Provinciaal veiligheidsinstituut Antwerpen in samenwerking met Stichting Brandwonden en Brandweer Zone Antwerpen doe-koffers uitgewerkt voor de eerste, tweede en derde graad lagere school. De activiteitenboxen en zijn methodieken sluiten aan bij de leerdoelen van het lager onderwijs. 

De doe-koffers zijn uit te lenen of aan te kopen via de website van het provinciaal veiligheidsinstituut. 

De klassen van de tweede graad kunnen ook deelnemen aan de preventieweek. Dit houdt in dat ze deze week actief aan de slag gaan met de doe-koffer, bezoek krijgen van een BRAVO-consulent en een bezoek aan de lokale brandweerkazerne mogen brengen. Alle informatie hierover vind je op de site van stichting brandwonden.

1627457640856.jpg
Doe-koffers

Hieronder vind je per graad de handleiding en inhoudsfiche per koffer. Zo krijg je al een idee van de inhoud.  

1ste graad

2de graad

3de graad

Pedagogisch materiaal van de stichting brandwonden

Pedagogisch materiaal van de stichting brandwonden

De stichting brandwonden/Bravo brandwonden voorkomen bied op haar website een didactisch pakket aan voor de lagere school en leuke brandweerhelmen. Klik hieronder op de knoppen om naar de website te springen.

lsdef.PNG

Onze partners in brandveiligheid

Ook bij onderstaande partners (klik op het logo) vind je op de website informatie, lespakketten en didactisch materiaal:

logo Oscare
BE-Ready.png

4veilig 

veilig feesten - samen vonken geven - zelf schitteren(d)

Zet mee in op veilig feesten en sensibiliseer de kinderen van je klas om zo brandonveilig gedrag samen met ons aan te pakken. We hebben dit pakket ontwikkeld op maat van verschillende leeftijdsgroepen. Alle informatie vind je bij het project 4veilig.

  • Facebook
  • Instagram
4-logo01.png
4veilig
collage 2.PNG

Vanuit de dienst maatschappelijke veiligheid van de stad Antwerpen en de dienst preventie van de Brandweer Zone Antwerpen hebben we, in samenwerking met specialisten, een lespakket met workshops uitgewerkt over vuurwerk, de gevolgen en de gevaren van vuurwerk. Het pakket is volledig gericht op jongeren en inzetbaar in jeugdorganisaties, jeugdverenigingen en scholen.

Dit lespakket en de workshops zijn gericht op het creëren van een sociale norm dat vuurwerk gevaarlijk is en om jongeren mogelijke gevolgen te laten beleven. Zo willen we jongeren trainen om een juiste reflex te hebben bij een confrontatie: wegblijven van niet-professioneel georganiseerd vuurwerk. Dus ook al doen er zich bij u op school of in de buurt geen incidenten voor en wilt u net geen interesse opwekken voor een probleem dat zich niet stelt, kan u dus toch gebruikmaken van dit pakket.

Belangrijk is dat u eerst het lespakket doorloopt met de jongeren en dan pas begint aan de workshops. Heel het pakket is gefocust op het laten beleven en experimenteren, het is dus van belang dat de jongeren eerst het theoretisch kader meekrijgen. Kies de juiste workshops voor uw jongeren uit en laat ze uitblinken!

bottom of page